Lespezile lirei
 

Piatra Craiului-Peretele Canionului Cioranga Mare
18-20 Iulie 2009
Ruta: Bucuresti- Rajnov-Zarnesti-Plaiul Foii

     Am ajuns vineri seara si am campat in curtea innoroita a lui Nea Vasile ( eu, Miti, Bivuac, Pompi, Gurita,Thomas).

     Sambata am plecat pe la ora 10 din Plaiul Foii pe ruta Izvorul Orlovschi- Padina lui Calinet- Braul Cioranga -Refugiul Sperantelor- Canionul Cioranga. Mai sus putin de Izvorul Orlovski am incurcat traseul si am mers pe nemarcat pana la Padina lui Calinet. Astfel, am avut norocul sa gasesc un piolet vechi de peste 30 de ani (asa au estimat arheologii). Peste schelet sau peste alte lucruri nu am dat.  Putin mai sus de Refugiul Sperantelor Thomas s-a hotarat sa coboare si astfel am ramas doua echipe: eu si Bivuac prima echipa, Pompi si Gurita a doua. Sa trecem la lucruri mai serioase si anume descrierea traseului.

Traseul Lespezile Lirei -este un traseul cu dificultate tehnica medie, cu asigurari putine dar acolo unde trebuie, cu regrupari bune care insumeaza 4 lungimi de coarda dintre care una foarte usoara si 3 mai grele. Pitoanele sunt vechi, unele nesigure. Este recomandat a se folosi semicorzi de 60  de metri pentru a putea lega doua lungimi intr-una asa cum am facut noi.

Prima lungime- se pleaca din stanga Canionului Cioranga, catarand un horn de circa 20 de metri dupa care se merge circa 40 de metri pe fete inierbate pana la baza unui mare diedru unde se regrupeaza. Aceasta lungime nu are nici o asigurare- sau cel putin nu am gasit noi dar nici nu este nevoie. Se poate asigura la jnepeni.

Lungimea II-traseul porneste in dreapta diedrului la circa 2 metri pe fata urmand linia pitoanelor pentru circa 10-12 metri dupa care se traverseaza stanga in diedru pana la baza surplombei de unde se traverseaza dreapta pe sub ea avand la picioare o fata cazuta spalata. Se  traverseaza circa 10 metri si se ajunge la un piton cu o cordelina care preintampina un pas de traverseu la o  placa mare foarte buna. Dupa inca 5 metri mai sus se regrupeaza sub o surplomba cu o gaura in ea.

lespezile_lirei_1.jpg
click pe imagine                   made by Bivuac

Lungimea III- se pleaca cu un traverseu dreapta de 5 metri dupa care se merge pe fisura 20 de metri. De aici sunt doua variante- direct pe fisura desi nu se vad pitoane gradul 6 sau oblic dreapta, pe unde am mers noi grad 5. Este o lungime usoara, cu prize bune, asigurari sufieciente. Se poate merge concomitent pentru circa 10 m si se regrupeaza sub arcada numita si “lespezile lirei” din traseu.

 Lungimea IV- de aici, desi in carte sunt date doua lungimi de 30 de metri si una de 20, noi am parcurs circa 50 de metri si am regrupat deasupra lespezilor intr-o mare de jnepeni cu anourile dupa un contrafort de stanca.  Lungimea incepe pe diedru dupa care se fenteaza prin dreapta 4 metri dupa ce se asigura deoarece diedrul este spalat si fara asigurari. pe fata sunt prize bune. Dupa 5-6 metri se traverseaza stanga inapoi in dedru si se parcurge matematic traversand doua surplombe la dreapta iar cea de-a III a se  tece direct pe linia pitoanelor pe un pasaj de 7-/7 pana ce se ajunge la jnepeni. De aici pitoanele dispar cu desavarsire dar si dificultatea traseului scade la gradul 3. Aici putem spune ca am terminat traseul.


DSCF2044_1.JPGDSCF2019_1.JPGDSCF2066_1.JPG
Pentru retragere am urcat de la amvon pana in strunga (Braul de Sus)  intrand in Obarsia canionului Cioranga pe care am traversat-o pe curba de nivel. Am trecut prin Valcelul cu Fereastra printre saritori si grohotis cu un peisaj pe masura. Am coborat la Refugiul Sperantelor si de aici pe poteca inapoi la Izvorul Orlobschi si Plaiul Foii. Total timp retragere: doua ore jumatate.

Despre mine
Arhiva

2013

Cluj Napoca
Valea Gastein 2

2012

Fluturele de piatra
Budapest
Side
Geykbayiri
Mielul cel bland
Valea Gastein
Barcelona

2011

Lupul cel rau
Veliko
Hasmas
Sighisoara
Alpi 2- Matterhorn
Alpi 1-Col. Innominata
Balcic
Tr. Suzana si Insorita
Sohodol 2
Traseul Hercule
Dryanovo
Sohodol
Herculane Climbing Open
Brazil
Pe Creasta Nordica
Negoiu & Serbota

2010

Ultima calatorie
Balvanyos
Pestera Muierilor
Lespezi si Negoiu
Cotofana
Kulata,Basarbovo, Tabachka
Karlukovo
Maratonul Ptra Craiului
Cheile Aiudului
Fisura mult dorita
Lespedea Verde
Hornul Inchis
Deep Water Solo
Traseul Central
Croatia
Serbia & Muntenegro
Dublin
Piatra Mare
Aconcagua

2009

Veliko Tarnovo
Turnul Paltinului
Macin
Monte Rosa
Lespezile lirei
Muntii Capatanii
Fisura Albastra
Cheile Rametului
Varassova

2008

Cheile Carasului
Cheile Nerei

2007

Zurich
Budapesta
Buila Vanturarita
Ceahlau
Retezat

2006

Mont Blanc
Cetatile Radesei
Creasta Vartopel-Arpasel
Trascau

2004

Iezer Papusa

0

Pestera MuierilorRetezatSide 

Bivuacu contempland

La baza

Clopotei

Lespezile Lirei

Creasta la Apus

Creasta Pietrei Craiului

Creasta innorata
Comenteaza acest reportaj:

Numele:


E-mail:


Comentariu:


Scrieti suma 4+5=


Nu sunt comentarii la acest reportaj.